joi, 26 noiembrie 2009

Inapoi la Mama Rusia

Incerc si eu, “impartial” ca tot romanul, sa inteleg ceva din bulibaseala politica de dupa primul tur al alegerilor astora. Stiu ca nu exista prea multe concluzii de tras, insa cele care sunt mi se par de-a dreptul gretoase. Din vestita idee liberala “prin noi insine” s-a ales praful. Cantemir e mai actual ca oricand, a lui strutocamila tronand falnic peste aproape toata viata politica romaneasca. Antonescu, la fel ca Geoana, au fost atinsi concomitent si subit de un lapsus intins pe intreaga a doua jumatate a campaniei pentru turul intai al alegerilor. Mai mult, Antonescu nu mai contabilizeaza nici macar declaratiile postelectorale, alea cu mogulii care l-au furat pe fata si din cauza carora n-a ajuns in turul doi al alegerilor. A uitat si virulenta cu care l-a atacat pe Geoana in legatura cu salariul nu stiu carui neam de-al sau, director la Eximbank (care Geoana, apropo, n-a avut nici macar bunul-simt sa raspunda), in confruntarea preelectorala de vineri seara. Ca tot veni vorba de bun-simt, stau si ma intreb cum s-o numi faptul ca dupa o campanie in care liberalii au folosit sintagma de mai sus pe toate afisele electorale, acum se aliaza cu cel care, la fel ca predecesorul sau de trista amintire, acum 20 de ani a vorbit cu Moscova “sa le spuna cine suntem si ce dorim”. E drept, Geoana s-a dus personal, nu a telefonat, dar – de! – atunci aeroporturile erau inchise si Ceausescu inca nu era mort.

Dar stai… in sfarsit, am inteles: Vor sa-l doboare cu orice pret pe Basescu… asta era! Un scop nobil, ar spune multi, pentru care merita sa folosesti orice mijloace (c-asa-i in politica, nu, domnu’ Machiavelli?). Motive gasim, reale sau inventate: ca e betiv, ca e curvar, ca frate-su are, pe langa o fabrica de inghetata, si ceva afaceri cu armament si, nu in ultimul rand, ca are un comportament de dictator. Sa le luam pe rand.

“Betivi” au fost si Churchill, si Roosevelt (ultimul chiar a abolit prohibitia), “curvari” au fost foarte multi de-a lungul istoriei – Henric al VIII-lea, Ludovic al XIV-lea etc (oricum, in aceasta problema, Basescu este neprins, deci e negustor cinstit).

“Afaceri”… Ha! Pai numai daca-mi aduc aminte de neamurile lui Geoana, de smenurile lui Mitrea, de Cristian Bivolaru, ca sa nu mai vorbim de Bombonel, constatam ca Basescu e intr-o liga mult inferioara. Dar fenomenul nu este intalnit numai la PSD. “Au de patrie, virtute, nu vorbeste liberalul”… Pai sa nu ne uitam la ce vorbeste, sa ne uitam la ce face. Avem un Patriciu (om fara interese economice, desigur, mai putin afacerea Sterling si cam tot ce miroase a petrol), avem un Fenechiu care controleaza aproape integral afacerile din Iasi si din judetele limitrofe, ba mai mult, numeste si ministri (remember Adomnitei?)… si mai sunt. “De ai crede ca viata-i e curata ca cristalul”, nu?

“Dictator”. Cuvant cu grele reverberatii in sufletul romanilor de pretutindeni. As vrea sa stiu o singura, repet, o singura actiune a lui Basescu pentru care aceasta eticheta sa i se lipeasca pe frunte fara a mai putea fi dezlipita. Nu de alta, dar atunci cum se numesc urmatorii: cel care cheama minerii pentru a “planta flori in fata Teatrului National din Bucuresti”, cel care obliga ( de bunavoie, desigur) firmele sa cotizeze pentru partid sau cel care difuzeaza emisiuni speciale folosind ziaristi de mana a paispea (Ciutacu) sau analisti politici a la Marcuta (omu’-cu-laptopu’) sa-l faca praf pe unu’ sau pe altu’ (in ultimii trei ani, numai pe unu’ anume) pentru a-si promova interesele sau pentru placerea pura a razbunarii? Gata, stiu: promotori ai democratiei si ai libertatatii presei. Au turcii o vorba ce se integreaza perfect in loc de concluzie “siktir!”.

Adevarul e ca Geoana e fiu de nomenclaturist, papusa a lui Iliescu si, nu in ultimul rand, comunist de rangul doi, cu ambitii cel putin la fel de mari ca ale lui Nastase. Adica, omul Moscovei. Liberalii, pe cealalta parte, sunt controlati – secretul lui Polichinelle – de Dinu Patriciu, afacerist care si-a vandut firma unui concern din… Kazahstan. El zice ca pe dolari, dar daca zgariem un pic verdele de la suprafata, fac pariu ca gasim miros de ruble. Da, banii n-au miros, astia, insa, put. Nu economic, politic. Moscova nu i-a iertat-o niciodata lui Basescu ca nu a fost prieten si tovaras de nadejde lui Voronin, ba mai mult, pentru cine nu-si aminteste, tot soiul de editorialisti si analisti politici rusi l-au pus la zid la comanda politica a Moscovei. Daca vi se pare ca bat campii, pot sa aduc in favoarea acestei idei scorul cu care Basescu a fost votat de cei care stiu pe propria lor piele cum sta treaba, alegatorii din Republica Moldova: peste 90%. Asadar, parerea mea este ca ce vedem acum la noi e o treaba orchestrata de cineva mult deasupra noastra, asta in conditiile in care Statele Unite si-au diminuat sensibil influenta in politica externa odata cu alegerea la Casa Alba a unui presedinte din randurile Partidului Democrat. Pentru cine nu e convins, ii amintesc declaratia de ieri a unui oficial britanic in care SUA sunt criticate pentru tergiversarea trimiterii de noi trupe in Afganistan.

In concluzie, geopolitic totul e copt pentru ca Rusia sa castige. Ramane de vazut daca se va intampla asa. Eu n-as vrea, si aici nu e vorba ca mi-e drag Basescu… niciodata nu mi-a inlesnit ceva, daramite sa-mi si dea. Bine macar ca s-a aprobat referendumul… daca o sa se aplice sau nu, asta-i o alta treaba.

Imi pare rau, domnule Brucan, dupa 20 de ani, inca suntem priviti drept “stupid people”. Depinde numai de noi sa confirmam sau nu aceasta idee.