miercuri, 4 iulie 2012

Lovitura de stat sau nesimtire crasa?

“Lovitura de stat ! O sa sesizam Curtea Constitutionala !” striga ieri actuala Opozitie. “Poa’ sa sesizeze si pe mama CCR-ului” a declarat plin de emfaza noul presedinte al Camerei Deputatilor la auzul vestii ca PDL vrea sa sesizeze CCR in privinta legalitatii modului in care au fost schimbati Avocatul Poporului si presedintii celor doua Camere. Bine pentru democratie ar fi ca Zgonea sa fie vreun profet, pentru ca daca nu este, inseamna ca ambasadorul SUA a avut dreptate si ca Justitia din Romania e gata aservita. In acelasi ton, Antonescu (celalalt nou presedinte), zicea ca ii e rusine cu actuala Constitutie. Da, aia pe care a jurat la investirea de aseara, Constitutia propusa de Iliescu in 1993, modificata de PSD pentru Nastase si aprobata printr-un referendum care a tinut un weekend in 2003. Inutil sa precizez ca nu lui Iliescu i-a fost trimis mesajul.
Actiunile Guvernului sunt la fel de cunoscute, poate chiar prea, de toata lumea, de la Sulina la Bruxelles. Prim-ministrul, numit in presa internationala “Copy-Paste”, incearca o prima lovitura de forta printr-o Ordonanta de Urgenta privind votul intr-un singur tur si la Parlamentare. Ordonanta cade, CCR declarand-o neconstitutionala in intregul ei. "Micul Titulescu" o lasa balta, dar ignora decizia aceleiasi CCR legata de reprezentarea Romaniei, trece repede Monitorul Oficial in subordinea Guvernului pentru a bloca publicarea respectivei decizii, il pune pe Liviu Pop sa-l toaleteze (si am vazut cu totii de ce-a fost acesta in stare), se duce la CE fara mandat constitutional, dar declara argumentativ ca a fost numit de Parlament si de popor, aratandu-ne ori ca are un tupeu de mahala, ori ca, in mintea lui confuza, alegerile parlamentare si cele locale sunt tot un drac. La Bruxelles reuseste sa faca un mare nimic, dar declara presei internationale ca respecta hotararile CCR si ca isi va da demisia daca ii va fi dovedit plagiatul. Face niste poze de grup si se intoarce la Bucuresti. Glorioasa reprezentare a Romaniei la Bruxelles !
Nici PDL nu a invatat nimic din istoria recenta. A uitat ca in septembrie 2008, cu doua luni inainte de alegerile parlamentare, PSD-ul a iesit de la guvernare, dand mai apoi cu pietre inclusiv in ministerele conduse de ei. La vremea respectiva, alianta cu PNL si cu UDMR le-a permis sa pastreze majoritatea parlamentara. Nu puteau si nici n-ar fi fost democratic sa poata sa-i pastreze etern intr-o alianta proguvernamentala. Cu toate astea, ar fi trebuit sa preintampine eventuale surprize neplacute ce-ar fi putut aparea din propria tabara. Dar n-am auzit nicio propunere sustinuta de PDL privind interzicerea migratiei politice la nivel parlamentar, aceasta convenindu-le de minune vreo cativa ani. Cand au avut majoritatea, n-au aplicat rezultatul referendumului privind reducerea numarului de parlamentari si crearea unui parlament unicameral. Nu sunt de acord cu unicameralul, dar… a fost votat prin referandum inca din 2007, nu ? In concluzie, PDL-ul a pierdut tot. Eu nu pot sa spun decat ca isi merita soarta.
Urmeaza, evident, suspendarea presedintelui Basescu. Daca e constitutionala sau nu, USL-ului nu-i pasa, dar la cum se prezinta lucrurile, o sa se mearga la nevoie si pe “Curat neconstitutional, da’ umflati-l !”, urmand cu declaratii gen “Respectam Constitutia”. In fond, precedentul exista.
Cat despre Basescu, indiferent ce spun sustinatorii acestuia, actualul presedinte a dat un exemplu de manual despre “cum nu se face” politic: Dupa opt ani de putere neintrerupta, uzura imaginii este ceva normal in orice regim democratic din istorie. Ingamfarea se plateste: daca tot i-a facut sa plece de la Cotroceni pe Andrei Plesu, pe Adriana Saftoiu sau pe Ion Pascu, opt ani au reprezentat un timp mai mult decat suficient sa puna mana pe macar o carte de politologie, poate s-o lipi ceva. Dar nu, in loc sa faca asta, in noiembrie 2009, ignorand total criza, a promis profesorilor majorari salariale de 50%, ca tot era campanie electorala, anunt la care si ceilalti bugetari au vrut acelasi lucru. In concluzie, in iunie 2010, a urmat reducerea cu 25% a tuturor salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor. Romanii au vociferat, dar prin repetarea obsedanta a mottoului “E criza”, apele s-au mai linistit un pic. Insa linistea sociala nu-i prieste: lovitura de gratie si-a dat-o singur la inceputul anului, mai precis pe 9 ianuarie 2012, cand, hotarat, a pus mana pe drujba si, fara sa ezite, si-a taiat craca de sub picioare. Da, este ziua in care, cuprins de o suficienta impardonabila, i-a spus in direct lui Raed Arafat sa plece cu tot cu SMURD-ul lui, fara sa realizeze sau, mai rau, fara sa-i pese ca in acest caz nu era vorba despre un oarecare Secretar de Stat ci despre persoana care a pus pe picioare unul dintre cele mai bune servicii de Urgenta din Europa, ba mai mult, singurul membru al Guvernului cu o imagine generala buna in ochii populatiei, raportata la imaginea de ansamblu a acestuia. Ce-a urmat stim cu totii: oamenii ies in strada, guvernul Boc pica. Basescu bate in retragere, dar e prea tarziu: pica si guvernul Ungureanu. In aceste conditii, ce face Basescu ? In loc sa incerce a echilibra situatia politica, folosind un discurs rational care sa nu infurie si mai tare roiul de viespi USL-ist, iese la TV cu declaratii de coltul blocului gen “Nu sunt nici doctor, nici dottore”. La ora la care scriu, este aproape sigur ca si presedintele va fi suspendat.
Acum, un exemplu de “cum se face” politic: Inalta Curte de Casatie si Justitie il condamna definitiv pe Nastase la inchisoare cu executare. In aceeasi seara, a inceput balciul. Personal as fi fost interesat de o singura imagine: cea cu “Arogantul” incatusat. Ei bine, nu. In rastimp de o saptamana, am vazut de doua ori imagini cu el pe targa, iar ieri, o retragere a cererii de amanare a executarii pedepsei in momentul in care Tribunalul Bucuresti a cerut ca detinutul sa fie prezent in sala. Targa ar fi fost deja ridicola, in lipsa ei exista pericolul unor fotografii compromitatoere, deci… pas. Problema incarcerarii o sa se rezolve dupa referendumul privind suspendarea presedintelui. Nastase o sa pozeze mai abitir ca acum in victima, iar Ponta, in erou al poporului. Imagine ideala pentru viitoarele alegeri, mai ales ca, prin aceasta lovitura de imagine, electoratul care oscileaza intre PP-DD si PSD va fi atras spre acesta din urma. Daca va fi asa, dupa alegeri, PSD isi va permite lejer ori sa inghita si “de jure” PNL-ul (ca “de facto” s-a rezolvat de mult), ori sa ii elimine de la “ciolan” stiind ca acum PNL nu prea mai reprezinta pe nimeni.
Dar ma duc prea departe in timp. Pana una-alta, asa vad eu situatia de azi. Si in timp ce Euro urca voiniceste pe inaltimi nebanuite, politicul de la noi se balaceste voios intr-o troaca de nesimtire crasa neintalnita in ultimii ani. Ultima ora: S-a dat o Ordonanta de Urgenta in care se spune ca CCR nu mai trebuie sa-si dea avizul obligatoriu asupra deciziilor Parlamentului sau Guvernului, ca prea ii incurca aratand neconstitutionalitatea diverselor actiuni ale acestora. Ramane doar avizul consultativ. Adica nu mai ramane nimic. Ba da, protestul in strada sau prin opinii fata de acest "Animal Farm" politic.

Un comentariu: