Sambata seara, ora 8:20. O mica zgaltaiala, sesizabila maximum trei secunde, s-a simtit in sudul si in estul tarii. Trece cutremurul si, ca oricine care e curios, dau pe Realitatea, televiziune de stiri, pentru a afla amanunte. Acolo, inca nimic, se contraziceau unii in legatura cu cine-stie-ce chestiune politica. Peste cinci minute, a venit si momentul asteptat, un breaking news despre cutremur, avand-o ca special guest star pe Corina Dragotescu. OK, zic, va fi ceva echilibrat. Ei bine, nu. Incepand cu “burtiera” pe care era scris cu majuscule “Cutremur in Romania” fara alte detalii, pana la tonul discutiei (atunci cand a existat vreuna), totul a fost dominat de o absoluta lipsa de profesionalism. In primul rand, era foarte vizibila cautarea cu orice pret a senzationalului, amintind despre marile cutremure din trecut, dar revenind cu o perseverenta demna de o cauza mai buna la stirea principala. Apoi, cand, in sfarsit, au reusit sa obtina legatura cu cineva de la Institutul pentru Fizica Pamantului, stilul moderatoarei a fost deseori impins pana la impertinenta, intrebarile succedandu-se in cascada si imperativ, dar nemaiavand rabdarea sa asculte si raspunsurile.
Sincer, am avut senzatia acuta ca parca ii parea rau c-a fost doar atat… subiect subtire, doar 3 si ceva pe Mercali in Bucuresti. Ar fi fost hilara daca nu era penibila insistenta moderatoarei in a aminti magnitudinea seismului, de 5,3 Richter, in defavoarea intensitatii cu care acesta s-a simtit, doar 3 si-un pic, clar punctand numarul mai mare, dar si lasand in urma-i o vizibila dara de necunoastere a diferentei dintre magnitudine si intensitate. Apoi, un direct scurt din studiourile Realitatii, unde un reporter (nu i-am retinut numele) a tinut cu tot dinadinsul sa ne spuna cat de fierbinte lucreaza el la acest breaking news, accentuind insa faptul ca “desi au fost colegi care au iesit din cladire, unii dintre noi am ramas sa redactam stirile in continuare”. Soldatul sovietic reloaded... nimic nu-l opreste, obstacolele sunt cel mult stimulente in a-si atinge nobilul scop (in cazul acesta, de informare a poporului). Vazand ca n-are spor nici cu acel coleg, moderatoarea a trecut in a aminti vorbele lui Sorin Oprescu (specialist recunoscut international in fizica si geologie, de asemenea, inginer constructor si arhitect) care sustinea intr-o emisiune ca, in cazul unui cutremur, circa 500.000 – da, cinci sute de mii – de bucuresteni sunt amenintati cu disparitia. Nu ma intreb de ce era nevoie de astfel de aduceri aminte, motivul este evident, dar cum stam cu profesionalismul sau constiinta? M-am uitat la numarul de morti din Bucuresti in precedentele doua mari cutremure (1940 si 1977). In 1940 au fost cca 300 si in 1977, aproape 600. De unde 500.000? De dragul ratingului (calcul tampit, pentru ca oricum toata lumea mutase pe televiziunile de stiri), se vehiculeaza aberatii de genul celor de mai sus. Pana si directorul Institutului, dl Marmureanu, satul de enormitatile debitate, a avut o reactie de genul “Da, a fost un cutremur. Si care-i problema?” Intrebare la care Corina Dragotescu a luat foc... Dar aberatia nu s-a incheiat aici. Intre doua stiri gen meciul Stelei la Otopeni, duminica dimineata ni se prezinta in direci imagini din zona Vrancea transmise, citez, “din elicopterul Realitatii”. Ce sa vada publicul...ce? Si acum ma gandesc la raspuns. Oarece maguri, o padure, campiile inverzite... o casa? Sau poate undeva in subsidiar baietii sperau sa prinda un cutremur “live” si ei sa fie primii? Mai degraba asta ar fi...
Oricum, ceea ce a fost sambata seara pe Realitatea e la distanta de ani-lumina de ideea de stire impartial si cerebral tratata, atingand, chiar depasind poate stilul tabloido-invaziv de care sunt atat de satul.
PS: Se pare ca si CNA s-a sesizat in legatura cu tonul folosit de anumite posturi de televiziune in relatarile despre cutremur. Nu stiu daca va urma vreo sanctiune, nici nu e relevant, dar, vorba bancului, “mai rasfirati, baieti, mai rasfirati !”