Mai sunt puţine luni până la alegerile prezidenţiale si toate sondajele de opinie (indiferent de partidele care le-au comandat) îl dau ca favorit tot pe Traian Băsescu. N-o să mă apuc să îi analizez pe fiecare dintre cei ce reprezintă concurenţa din punctul de vedere al meritelor politice. Nici nu cred că au vreun merit personal, având în vedere că Iliescu (la PSD), respectiv Patriciu (la PNL) au fost cei care i-au cocoţat în posturile fruntaşe pe Geoană sau pe Crin Antonescu. Despre altceva vreau să vorbesc aici: de ce niciun alt candidat n-o sa câştige în veci bătălia aceasta în condiţiile în care adversar le va fi Băsescu.
Alegerile prezidenţiale au fost, până în 2004, cel mai reuşit exemplu de vot contra. Mai nimeni nu vota PENTRU candidatul X, ci ÎMPOTRIVA candidatului Y. Se pare că acum se va vota pentru prima data pro, nu contra. Şi asta pentru că, tot pentru prima dată, nu mai avem dinozauri politici candidaţi la preşedinţie. Chiar dacă Băsescu este de cinci ani în funcţie, nu are încă o imagine erodata, şi asta datorită atributului „jucător” pe care şi l-a alăturat şi folosit alături de „preşedinte”.
Dar, trecând peste analizele politice cu iz de steril, cel mai bun barometru de măsurare îl reprezintă poreclele candidaţilor. Dacă-i luăm pe rând, se constată că numai unu din trei are o imagine pozitivă în rândul alegătorilor. Chiar dacă persoanele tip omu’-cu-laptopu’ ar trata acest electorat cu apelative gen „mitocani”, pe motivul „ce ştie bizonu’ ce-i politica ?”, totuşi (o fi bine, o fi rau ?) acesta are aceeaşi putere electivă ca şi marii intelectuali ai naţiei. Şi dacă Geoană e „prostovanul” (şi sa-i mulţumească lui Iliescu pentru asta), Crin are una şi mai şi: „Chucky”, vestita păpuşă hollywoodiană cu chip angelic dar pusă pe crime. Principele Radu, săracu’... nimeni nu-l scoate din „Duda”, de parc-ar avea vreo vină că părinţii lui au acest nume de familie (apropo, abia asta e ceea ce consider a fi mitocănie).Pe de altă parte, Băsescu e Băse (sună mai de-al nostru, e din gaşcă) sau Băselu (simpatic băiat şi le şi combate bine, monşer !). Altele n-au prins, şi asta spune multe despre imaginea lui în ochii electoratului.
Şi încă un amănunt: Am văzut că sloganul „ţigancă împuţită” a fost alăturat de diverşi analişti recentelor „Hotnews să mă pupe-n fund” – Mazăre, „Mă piş pe voi” – Solomon şi „Du-te-n pizda mă-tii” – Dorin Florea. Băsescu a făcut celebra afirmaţie în propria-i maşină, deranjat fiind de o reporteriţă care se ţinea de el ca... scaiul, cerşind o declaraţie despre... nu-mi dau seama ce-l poţi întreba pe preşedintele unei ţări în ziua de Paşte. Doar daca nu vrei să... devii neaparat vedetă. Nu ştiu dac-a reuşit, eu habar n-am avut niciodată cum o cheamă. Pe când cei trei corifei ai nesimţirii mai sus pomeniţi sunt toţi primari de municipii importante (Constanţa, Craiova şi Târgu Mureş) şi toţi au fost întrebaţi despre mânării făcute cu şi din bani publici. Crede cineva că Solomon sau Florea reprezintă PDL-ul, ori Mazăre, PSD-ul ?. Rahat, tre’ sa fii prea naiv... ei sunt băieţi deştepţi, se reprezintă pe ei înşişi. După ei, potopul !
De-aceea închei cu un „ieşiţi la vot !”. Nu fiindcă pentru acest drept au murit atâtia tineri, Dumnezeu să-i odihnească ! Văd că asta nu mai conteaza nici macar pentru unii dintre cei care au ieşit pe străzi acum 20 de ani. Nu, aş vrea sa se iasă masiv la vot pentru că sunt sătul să se pişe pe noi în continuare foştii secretari de partid sau să ne trimită la origini vreun maimuţoi cu funcţie. Că dacă politica tot a devenit un soi de quid pro quo, de ce s-o facă ei, când putem s-o facem noi ? Şi să începem de-acum, din noiembrie. E o ocazie bună.
Nu ştiu despre alţii, însă eu una şi dacă merg în noiembrie la vot nu îl aleg pe Băsescu nici picată cu ceară. Şi îţi spun şi de ce. Fiindcă în 2004 a promis un "mai bine" pe care nu l-am simţit nici atunci şi cu siguranţă nu îl simt acum. În patru ani de zile, avea timp să facă reformă în toate aparatele administrative, dar nu a făcut nimic. În schimb acum se plânge că alţii nu au făcut şi se dă victima guvernării.
RăspundețiȘtergereNimeni nu spune, şi nici nu cred că am sugerat in vreun fel, să il alegem pe X sau pe Y. Ce-am vrut să spun e că trebuie redeşteptată conştiinţa civică. Important e să mergem să votăm. În caz contrar, una dintre regulile de bază ale democraţiei funcţionale este incălcată. Şi în acest caz, de ce să ne văităm că se face sau că nu se face anume lucru ? Din punctul meu de vedere, atâta timp cât îmi exercit acest drept, pot sa îi laud sau să-i critic (aici, pe blog, sau în discuţiile reale) pe "aleşii neamului". Mă îngrijorează lehamitea, scârba şi indiferenţa faţă de procesul electoral arătate de cei care pot face diferenţa. Si, hai c-o spun pe şleau: s-a ajuns în situaţia în care cu cât ai mai multă minte, cu atât refuzi mai abitir să mai participi la vot. Spune-mi Mâşkin sau cum vrei, dar, dacă ne pasă de rahatu' ăsta de viaţă şi nu simţim stringenţa necesităţii de a emigra, trebuie sa încercăm să facem ceva. N-o să meargă, poate (luptele politice dintre boieri şi domnitori de-a lungul veacurilor confirmă tradiţia noastră istorică de-a vedea moartă şi capra vecinului), dar pot să încerc. Pe cine să votăm ? Sincer, habar n-am, şi eu i-am spus “adio” lui Băsescu de ceva vreme, dar nu pot uita turul doi al alegerilor prezidenţiale (pestilenţiale ?) din 2000, când am avut “de ales" între Ilici şi Vadim. Măcar pentru că nici nu concep să se repete o mascaradă ca aia, şi tot mă duc.
RăspundețiȘtergerePS: Ana, îţi mulţumesc pentru comentariu şi îmi cer scuze pentru întârzierea cu care a fost postat.