E o mare bulibaseala in viata politica romaneasca. Cu totii am vazut euforia postelectorala a celor de la PSD – PNL – PC – UDMR, ba, undeva in spate, si hlizeala lui Jiji, razboinicul luminii stinse, venit nu singur in Kiseleff, ci impreuna cu sefu’ Vadim. Dupa multumiri a la Premiul Oscar – sotie, copii, mama, tata, Crin – si topaieli a la Ghencea, peste noapte a venit marea deziluzie. Pentru ei, nu pentru mine, evident. De ce evident?
In primul rand (si cel mai important), Geoana este un om slab. Cu o personalitate stearsa, este intr-adevar omul potrivit pentru functia de presedinte PSD, dar atat. In PSD poate fi manevrat de maestri ca Iliescu, Hrebenciuc si altii ca ei. Cu ajutorul lui Geoana, acesti corifei ai manipularii ar fi ajuns (din nou!) sa conduca
In alta ordine de idei, a fost mult prea evidenta coalizarea atator forte impotriva unui singur om (ca despre partidul PDL nu prea avem ce spune) pentru ca oricine sa fie macar tentat sa se intrebe “ce-I mana pe ei in lupta?”. Oricum, duminica seara am vazut refacuta (oare s-o fi desfacut realmente vreodata) coalitia, absolut aiuritoare pentru oricine isi aminteste ceva din istoria politica a ultimilor 20 de ani, dintre PSD si PNL, ba mai mult, intre UDMR si… PRM. Despre partidul-antena nu merita sa discut, cred ca toti suntem de acord ca fara televiziuni, PC ar fi fost o idee nascuta moarta.
Era de notorietate ca PSD va iesi de la guvernare cu aproximativ doua luni inainte de alegeri. Oricum nu ma asteptam si nu ma astept la nimic bun de la un partid format din stim noi cine. Pana cand Iliescu nu va iesi (intr-un fel sau altul) din politica romaneasca, PSD nu va putea nici macar visa la sustinerea intelectualilor. Cel mult se va intampla ce am vazut duminica: o parte dintre votantii PNL au pus stampila pe cel al PSD. Si, pe de alta parte, cum poti sa ai credibilitate in fata celor pe care – cica – ii reprezinti atunci cand e arhicunoscut ca vile ca ale lor, colectii de obiecte de arta si participari la evenimente mondene cum au ei nu mai are nimeni? Nu sustin vestimentatia proletara, dar prea au sarit calul.
Ma intristeaza (fara sa ma mire insa) pozitia PNL, partid care a mai platit odata vanitatea de a nu intra intr-o coalitie de dreapta, sloganul “prin noi insine” tinandu-I intre 1992 si 1996 in afara parlamentului. Errare humanum est sed perseverare diabolicum. Prin 1991, Dinu Patriciu a facut de la tribuna parlamentului o declaratie ce a ramas celebra: “Acest guvern e atat de transparent, ca se vede Cotroceniul”. Acum nu numai ca nu-l mai deranjeaza asta, dar se aliaza fara jena cu cel din cauza caruia, in 1990, am asistat la prima divizare a unui partid politic: PNL-ul lui Radu Campeanu (care a mers la guvernare alaturi de FSN) si PNL-AT, al lui Catarama, Patriciu si Tariceanu. E treaba lor, sunt convins insa ca in cazul unor pozitii mai flexibile atat din partea lor, cat si a celor de la PDL, s-ar fi putut (si s-ar putea inca) gasi resurse pentru formarea unui guvern majoritar. UDMR si-a aratat deja disponibilitatea, bascularea asta stanga-dreapta fiind de notorietate, dar nederanjand pe nimeni… in fond, te poti baza pe niste voturi favorabile in parlament, unde mai pui ca au si cel mai disciplinat electorat.
Alternativa ar fi instabilitatea politica prelungita. Cu totii sunt de acord ca nu e buna, ca FMI ne va da… una dupa ceafa in loc de bani, ca investitorii vor fugi care incotro si alte variante mai mult sau mai putin apocaliptice. E si nu e asa; indiferent de scenariile astea, Romania este inca un teren bun pentru investitii, cu o piata a fortei de munca ieftina si calificata, cu niste sindicate ca si inexistente, deci ofera multe avantaje reale, palpabile in raport cu dezavantajele vanturate de analistii dezastrelor. Daca PDL va scapa de cozile de topor care s-au aciuit prin curtea proprie, daca PNL va regandi strategia astfel incat sa se mai linisteasca apele, vom putea avea un guvern stabil si – da, Doamne! – fara genii ca Pogea la Finante sau ca Adomnitei la Educatie. Chiar si Patriciu ar putea fi avantajat, ajungand din nou in pole position–ul pietei energetice din
Intr-un cuvant, eu cred, sper si vreau sa se poata face ceva in